汇集名师与新作

注册
123下一页
介在建築设计--唐山无为间会所
达人网eric  / 发表于 2021-11-15 16:44:33 |商业公装  / 会所酒茶接待空间
无为间会所位于君熙太和23号楼顶层,西侧紧邻惠丰湖,南侧邻小区引流绿地景观,由原先的两户复式住宅合并为一个室内外面积800多平方米的私人会所,其中包含画廊及多个餐厅、会客厅及卧室。委托方以无为间为名字提供了一个开放的命题,希望它是兼具艺术与餐饮接待功能并能引领市场的全新的空间模式。

Wuweijian clubhouse is located in top of building #23, Junxi Taihe Palace. It is on east of Huifeng Lake Park and next to the southern river landscape area of the Palace. The hole area (interior plus outdoor area) is about 800 m2merged by two duplex apartments. It is a private clubhouse with gallery, meeting rooms, bedrooms, living room and types of dining rooms. The client gives an open theme for this space, they hope it combines art and catering reception function together, also it is a new space model of the commercial space market.

▼室内概览,overview of the interior space ©G7PHOTO地产摄影机构



问题
Issues

回归到空间的本源,我们会提出这样的疑问:怎样理解艺术的全新的空间模式?理想的人居环境是怎样的?私人会所应该怎样定义私人空间与公共空间的界限?

Back to the origin of the space design, we propose some questions: How to understand the concept of a new space model combining art and commercial attributes? What is the ideal living environment? How to define the boundary of private space and public space?

▼入口处,the entrance ©董博然



策略
Strategies


艺术是留白抽象的,自然是丰富具象的。中国传统绘画中用艺术的手段表现自然实景,给于人充分的想象空间。我们希望,空间呈现出生命力,也像是行进中的风景画。这里既能够自由穿行,又能够驻足欣赏,不仅能与成群好友林中漫步,也能独自享受这久违的清闲。


Art is abstract, nature is concrete. Chinese traditional paintings usually present natural houses, trees, flowers and rivers through artistic technique, the author showed us imaginary spaces. We hope that this space could be alive and it is like a landscape painting on the way.In this type of space, people could walk around freely and also stop and admire. Not only could they wander in the ‘forest’ with a group of friends, but also enjoy long-lost leisure by themselves.


▼看向大坪庭,view of the courtyard ©G7PHOTO地产摄影机构





因此这个项目里我们想尝试将艺术与自然环境融入居住空间里,弱化室内外的边界感,用建筑和景观的设计方法为室内空间进行设计,呈现与植物山水为伴的日常生活场景。


Therefore, for this project, we would like to insert art and the natural environment together in living spaces. We tried to weak the boundary between interior and outdoor. We used the design methods in the field of fine art, architecture and landscape to make a living status accompanied with plants, mountains and rivers.


▼大坪庭内,the courtyard ©G7PHOTO地产摄影机构



方法
Methods


空间的置入 | Spaces distribution


项目以黑白木三色(黑色-自然,白色-艺术,木-居所)为空间赋予不同意象,色彩空间交错分布。视线的灭点处设置不同尺度的景观“坪庭”(意象为黑色),“房屋”(意象为木色)藏在其中,“画廊”(意象为白色)贯穿于居所与自然的边界中。漫步自然、偶得居所、栖居其中。


The different three colors: black, white and wood colors are distributed to three different types of spaces: nature, art and living spaces. They mixed together in this project. We placed different scale landscape spaces on the vanishing points of the sight, and we hided the “Pingting”which means small courtyard in these points, we hided“House”which is directed to the bedroom in landscape spaces, and we placed “Gallery” for white art spaces between the boundary of nature and living. Finally, it presents a situation that is full of natural, comfortable,coincident and relaxing feelings.


▼酒窖,wine cellar©董博然



消隐的边界 | Hiding boundary


艺术与生活、公共与私密、社交与独处,看似矛盾的需求,在会所里通过空间材料的颜色意向、空间高低、明暗的区分等差异化,获得的边界感、使在流通的连续公共空间下,也享有安定私密的空间体验。


The requirements look contradictory, the opposites are art and life, public and spaces, social and being alone. We gave intentions to different spaces by different colors, different heights and lights to get the sense of boundary and continuing flow in the public spaces as well as the safe and private spaces.


▼自由门与日料餐厅,dining space ©G7PHOTO地产摄影机构




造景与对景 | Create and Connect the Landscape


在水平空间动线的节点处,入口门厅的尽头做茶室庭院、餐厅与画廊的交接处做大坪庭,楼梯间做种植池,三处空间敲掉上层楼板做竖向空间连通,置入“山林庭院”,即是视线尽头的风景,又是动线必经的空间,渲染自然氛围的并可以引导空间转换。


We focused on the cross connecting horizontal and vertical flow, such as the end of the entrance door room, the edge of the restaurant and gallery and staircase room. For these three spaces, we opened the floor to make the vertical channel space and introduced “forestry courtyard landscape”here. These spaces could extend the endlessness of the sight, and the user’s flow line must pass them. They stress the natural atmosphere and guide the conversion of different spaces .


▼坐在日料餐厅看向大坪庭,view of the courtyard from the tea room ©董博然





▼茶室及庭院,tea room and the courtyard ©董博然





▼画廊看茶室,view of the tea room from the gallery ©董博然




景观的植入与取舍 | Landscape spaces introduction


在水平流线的交通节点处设置垂直的庭院空间,渲染自然并引导空间转换;庭院相邻的空间设置不同尺寸洞口取景,形成丰富空间层次关系;在小区轴线景观一侧设置窗洞做风景的延伸,调整相邻视线干扰的窗口大小,或设置栅栏、种植树木,遮挡干扰同时,制造可以近处欣赏的自然风景。


We designed the vertical courtyard on the traffic nodes. They could lead to transform the special sight. We made holes in the wall between neighbour rooms to get beautiful scenes that could make a rich spatial level. We extended the palace landscape through the windows, and adjusted the size of other interfered windows. We planted trees and fences to optimize the feelings in some private spaces, also the landscape supports users to enjoy the natural elements.


▼绿植生长的楼梯间,view of the courtyard from the tea room ©G7PHOTO地产摄影机构




借景与框景 | Borrow and Screenshot the Landscape


在二层室外庭院内,可以通过天井俯视茶室庭院,得到意想不到的观景视角。休息区南侧的窗洞口拉低,遮蔽稍远处高楼,保留下近处的柳岸荷塘风景。


Users could look down the tea room courtyard in the 2nd floor outdoor courtyard, to get an unbelievable landscape appreciative perspective. We moved down the top part of the window size of the gallery rest area to occlude the tall buildings in the distance and remain the closer lotus pond landscape.


▼2f-画廊看向楼梯间,view of the stairs from the gallary ©G7PHOTO地产摄影机构





▼入口前厅画廊休息区,view of the courtyard from the tea room ©董博然





▼画廊空间,the gallery ©董博然





▼二层画廊休息区,rest area in the gallery ©董博然





餐厅空间,遮蔽北侧窗的楼房视线,保留西侧与南侧窗,更好的欣赏远处惠丰湖风景。日料餐厅降低用餐高度,同时景框高度降低,用餐同时观赏大坪庭景观局部,引发无限置身于自然园林中的想象。

For the restaurant area, we occlude the north buildings by artificial bamboo grid windows, keep the sunlight getting through the west and south windows to see better scenes for Huifeng Lake. The Japanese food restaurant lowers the height of dining and the height of the view, at the same time the landscape window height. While dining, users could appreciate the courtyard that triggers the imagination of being infinitely in the natural garden.


▼餐厅角落,view of the dining space ©董博然





▼餐厅休息区,rest area in dining space ©董博然





楼梯间下层设置绿植空间,与大坪庭景观呼应在白色艺术空间内,上层西侧设置与等宽的窗口,并向西延展做水池景观。利用夕阳的光线,可以将水波光反射进室内。


Under the staircase we designed green spaces to respond to the courtyard next to the restaurant. We installed a window and set up a same width pond out of and close to the window to utilize the natural light that could be reflected into the interior.


▼多功能室,multifunctional room ©G7PHOTO地产摄影机构





上层庭院部分,进深较窄的部分设置栅栏与种植树木,遮挡相邻视线干扰同时,制造可以近处欣赏的自然风景。


There is a lot of mini-balcony surrounded by the top floor. We planted trees and put fences to protect privacy, also the beautiful natural landscape getting through from the windows.


▼起居室,the living space ©董博然




▼客房,the bedroom ©董博然




▼客房细部,details of the bedroom ©董博然





可使用的庭院部分依据所在位置的环境跟功能做差异化处理,西侧最大庭院,因远眺的惠丰湖风景近处水薄池及相邻室内画廊功能,设置为开敞的可以聚会party的水间庭院。相邻起居室的东南侧庭院,设置沙发区,可以围聚烤火的私密的花间庭院。卫生间外的东北角庭院则密植乔木,设置为较为安静的适合独处的林间庭院。


In addition to the ornamental courtyard, there are some functional courtyard spaces. We proposed different strategies depending on different environments. In the west outdoor courtyard, we defined it to be a leisure space for a party and BBQ. Users still could overlook the Huifeng Lake in the distance and watch paintings from the gallery through windows. On the east of the living room is a“private garden”courtyard, there is a flower field with hemerocallis,pennisetum and ophiopogon japonicus. The colors are changing during different seasons.Users could lie on the sofa talking with friends and fire with brazier for warming in the winter. Next to the main bedroom is the northeast outdoor courtyard where there are types of arbor, it is like a quiet and tiny forest for staying alone.


▼浴室的景窗,window in bathroom ©董博然





结语
Conclusion


郭熙论山水画:“世之笃论,谓山水有可行者,有可望者,有可游者,有可居者。画凡至此,皆入妙品。但可行可望不如可居可游之为得……” 以山林云海(黑白色)为空间意向,视线的灭点处设置不同尺度的景观“坪庭”,“房屋”(木)藏在其中。空间的分节与连续,庭园,画廊,居所,庭院取山林意向,渗透在其他空间中,达成丰富的体验。实现生活在自然的无为而治,道法自然的人生追求。


“People in the world think the best mountains and river landscapes could be arrived at easily, could be watched to some extent, could be wandered somewhere and even could live comfortably. But just arriving and overlooking can’t compare to travelling and living in it.” said by Guo Xi who was the painting and calligraphy critic in Song Dynasty. This project utilized black and white colors to define the mountain, forest, cloud and sea. The ends of the sight are different sizes of landscape, the wood color represents the living space hiding in the landscape. The distribution of the spaces is like a poem or painting scroll. Courtyard, gallery, living space compose this space and mix with each other to make users get rich feelings. We developed the “WUWEI” which is the concept of following the natural real world and live by ourselves.


▼俯瞰茶室庭院,aerial view of the courtyard ©董博然





▼轴侧-景观及垂直空间分析,axonometric ©介在建築设计事务所





▼位置,location ©介在建築设计事务所





▼一层平面图,the first floor plan ©介在建築设计事务所





▼二层平面图,the second floor plan ©介在建築设计事务所





▼剖面图,sections ©介在建築设计事务所









▼一层拆建对比动图,renovation of the first floor ©介在建築设计事务所





▼二层拆建对比动图,renovation of the second floor ©介在建築设计事务所





无为间会所

位置:唐山
委托方:君熙房地产开发有限公司
设计、工事监理:介在建築设计事务所
设计团队:陈晓宇、吕亚静、曹友霖、焦倩、高艺梦
摄影:董博然,G7PHOTO地产摄影机构
施工:北京实意匠坊装饰工程有限公司
类型:室内设计/景观设计/
总面积:823㎡
室内面积:566㎡
景观面积(室内外):257㎡
主要材料:烧杉板、户外木,木饰面板、树脂地坪漆、岩板,黑山石
设计时间:2021年2月-2021年4月
施工时间:2021年4月-2021年9月

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x

点评

支持达人室内设计网  发表于 2021-11-18 16:48
支持达人室内设计网  发表于 2021-11-18 10:26
微信公众号➤达人室内设计网,小编微信号➤wonadea2019
     

0

主题

33

帖子

218

积分

3级会员

Rank: 3Rank: 3

积分
218
Leeson 发表于 2021-11-16 09:49:21 | 显示全部楼层

支持达人室内设计网
     

0

主题

194

帖子

395

积分

3级会员

Rank: 3Rank: 3

积分
395
天然达人 发表于 2021-11-16 10:32:05 | 显示全部楼层
支持达人室内设计网
     

0

主题

827

帖子

1378

积分

6级会员

Rank: 6Rank: 6

积分
1378
刘111 发表于 2021-11-16 15:50:16 | 显示全部楼层
支持达人室内设计网
     

0

主题

513

帖子

1096

积分

6级会员

Rank: 6Rank: 6

积分
1096
快乐万岁 发表于 2021-11-17 10:46:51 | 显示全部楼层

支持达人室内设计网
     

0

主题

357

帖子

634

积分

5级会员

Rank: 5Rank: 5

积分
634
金小强 发表于 2021-11-17 10:58:51 | 显示全部楼层
支持达人室内设计网
     

0

主题

595

帖子

2648

积分

8级会员

Rank: 8Rank: 8

积分
2648

Medal No.1优秀达人Medal No.2活力达人Medal No.3忠实达人Medal No.4先锋达人Medal No.5发烧达人Medal No.6天使达人Medal No.7达人代言人Medal No.8达人推广大使

daguo760 发表于 2021-11-17 11:28:43 | 显示全部楼层
支持达人室内设计网

0

主题

182

帖子

568

积分

4级会员

Rank: 4

积分
568
scscsc 发表于 2021-11-17 11:37:15 | 显示全部楼层
支持达人室内设计网
     

2

主题

671

帖子

2580

积分

8级会员

巢文设计

Rank: 8Rank: 8

积分
2580
792491189 发表于 2021-11-17 15:32:47 | 显示全部楼层
这个是住宅,水系统的那块原有就是有降板吗?
     

0

主题

518

帖子

2224

积分

8级会员

Rank: 8Rank: 8

积分
2224
杨静的设计 发表于 2021-11-17 21:06:28 | 显示全部楼层
支持达人网
您需要登录后才可以回帖 登录 | 注册

本版积分规则

关闭

站长推荐上一条 /1 下一条

收藏帖子 返回列表

QQ|Archiver|手机版|小黑屋|达人室内设计网 ( 粤ICP备12090048号-1 公安备案 )

GMT+8, 2021-11-27 22:39 , Processed in 0.163379 second(s), 51 queries .

Powered by Wonadea

返回顶部